Donacija Japana za brzo otkrivanje zagađivača

Bez autora
Oct 12 2011

Ambasador Japana Tošio Cunozaki danas je u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda stručnjacima ove ustanove svečano uručio najsavremeniji aparat za ispitivanje kvaliteta vode. Oprema se sastoji od aparature za genetičku ekstrakciju DNK, sistema za amplifikaciju i detekciju i materijala i reagenasa za ispitivanje ovih procedura. Aparat, vredan 58.900 evra, doprineće poboljšanju kvaliteta vode na teritoriji Beograda. Ovaj aparat visoke tehnologije često će se koristiti kako bi se očuvalo javno zdravlje, a najavljeno je da će Japan nastaviti da razvija saradnju i pomaže Srbiji i Beogradu. Najsavremeniju laboratorijsku opremu za brzo otkrivanje organskih zagađivača vode Gradski zavod za javno zdravlje dobio je u okviru programa donacije opreme zdravstvenim ustanovama u Srbiji (“Grassroots Human Security Grant”), koji sprovodi Ambasada Japana, kako bi se unapredio rad u laboratorijama mikrobilogije i humane ekologije. Rad na ovom uređaju doprineće brzom i pouzdanom otkrivanju i identifikaciji kako uzročnika zagađenja čovekove sredine tako i mogućih rizika po zdravlje ljudi. Primena opreme je posebno značajna u akcidentnim situacijama, jer omogućava blagovremeno reagovanje i donošenje interventnih mera za zaštitu zdravlja populacije.

Vlada Japana poklonila aparat za ispitivanje kvaliteta vodeAmbasador Japana Tošio Cunozaki danas je u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda stručnjacima ove ustanove svečano uručio najsavremeniji aparat za ispitivanje kvaliteta vode.

Oprema se sastoji od aparature za genetičku ekstrakciju DNK, sistema za amplifikaciju i detekciju i materijala i reagenasa za ispitivanje ovih procedura. Aparat, vredan 58.900 evra, doprineće poboljšanju kvaliteta vode na teritoriji Beograda.

Ovaj aparat visoke tehnologije često će se koristiti kako bi se očuvalo javno zdravlje, a najavljeno je da će Japan nastaviti da razvija saradnju i pomaže Srbiji i Beogradu.

Najsavremeniju laboratorijsku opremu za brzo otkrivanje organskih zagađivača vode Gradski zavod za javno zdravlje dobio je u okviru programa donacije opreme zdravstvenim ustanovama u Srbiji (“Grassroots Human Security Grant”), koji sprovodi Ambasada Japana, kako bi se unapredio rad u laboratorijama mikrobilogije i humane ekologije. Rad na ovom uređaju doprineće brzom i pouzdanom otkrivanju i identifikaciji kako uzročnika zagađenja čovekove sredine tako i mogućih rizika po zdravlje ljudi. Primena opreme je posebno značajna u akcidentnim situacijama, jer omogućava blagovremeno reagovanje i donošenje interventnih mera za zaštitu zdravlja populacije.

U humanoj ekologiji primena PCR uređaja je brza, isplativa i pouzdana, posebno u slučaju elementarnih nesreća, kao što su poplave koje donose veliki rizik od zagađenja vode za piće. Efikasnost PCR-a u mikrobilogiji je dobro poznata, na primer u dijagnostici HIV-a. Primena ovog aparata znatno unapređuje ukupni kvalitet rada laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos japanske pomoći putem projekata za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Srbiji od 1999. godine je oko 7,4 miliona evra. Japan je aktivan promoter čiste vode i higijene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik